Osby tar till ny metod i kampen mot sjögull

Publicerad

Vid Sågviken i Osbysjön har vattenväxten sjögull spridit sig starkt de senaste åren och kommunen har länge försökt få bort den från sjön. Nu testar kommunen en ny metod som ska få bort den oönskade växten.

För tre veckor sedan lade Osby kommun ut 70 stycken plattor i Osbysjön. Plattorna är tre gånger tre meter stora och täcker sammanlagt 600 kvadratmeter av sjön. Under flera år har kommunen testat olika metoder för att bekämpa växten sjögull, men ingen metod har funkat fullt ut.

– Vi vet att den här metoden funkar. Åsnen har haft stora problem med sjögull i många år och de har testat alla möjliga sätt för att ta död på den. Den här metoden är tydligen det enda sättet som de har lyckats med, säger kommunekologen Agne Andersson.

Skönheten bedrar

Sjögull är en vacker växt som liknar gul näckros. Den har blommor med gula kronblad och gröna blad. Trots sin skönhet tar den död på mycket av vårt inhemska växt- och djurliv. Den sprider sig snabbt och bildar en täckmantel över sjön.

I fjol var hela området vid Sågviken i Osbysjön täckt med sådana växter.

– Spridningen är explosionsartad när den väl har fått fäste, så det är nu eller aldrig som vi behöver göra något, säger Agne Andersson.

Hur känner du för att växten sjögull kommer att försvinna?

– Jag gillar växter men jag gillar den svenska naturen mer. Vi ska ha så mycket svenskt som möjligt, säger Agne Andersson.

Om den här metoden funkar borde vattenväxten sjögull försvinna från Osbysjön om fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer