”Oskar Neger” användes i polisutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Neger Niggersson och Oskar Neger. De fiktiva namnen använde Skånepolisen i sin interna utbildning. Händelsen påtalades till ledningen, men utreddes aldrig.

– Det är självklart illa att poliser använder ett sådant språkbruk. Det var säkert några elever som försökte skoja, men det är ju helt fel sätt, säger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell.

Förra våren kurs hölls en kurs för ett 50-tal medarbetare vid länskriminalen i Malmö.

På storbildsskärmen visade instruktören namn som skulle användas i övningen. Bland dem fanns Neger Niggersson och Oskar Neger. Några åhörare reagerade och slog larm till den högsta ledningen.

Men saken kunde inte utredas, enligt Förstell.

– Vi kontaktade Rikspolisstyrelsen för att ta reda på om det var möjligt att få fram vilken elev som lagt in namnen. Men det gick inte att få fram uppgifter för att peka ut någon viss person och därför fanns det ingen anledning att gå vidare till en internutredningsgrupp, säger han.

Enligt S-riksdagsmannen Luciano Astudillo från Malmö, har det skett för mycket på sistone inom Skånepolisen.

– Därför har jag begärt en diskussion med justitieministern. Och jag tycker att Rikspolisstyrelsen måste utreda allt, säger Astudillo.

På lördagen reagerade också rikspolischefen Bengt Svenson:

– Det är för jäkligt det som hänt och det är upprörande. På något sätt måste vi gå till grunden med det här och då måste vi ta hjälp.

En extern utredare med vana av värdegrundsfrågor kommer därför att kopplas in under nästa vecka.

– Utredaren ska ta reda på om det finns brister i värdegrundsarbetet i Skåne och vad man borde göra annorlunda. Det här har aldrig gjorts tidigare och är oerhört angeläget, säger Svenson.

Resultatet av undersökningen ska ligga till grund för polisens fortsatta arbete även i resten av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.