Oskrivna regler hindrar mångfald

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av EU-pengar ska skånska företag lära sig att få bukt med strukturer och normer som hindrar personer med utländsk bakgrund från att komma in i verksamheten.

 Som vi har berättat i Sydnytt tidigare är byggindustrin en branch med väldigt låg andel personer med utländsk bakgrund.

– Hur kan det komma sig att vi 2012 bara har 1 procent i byggbranschen med utländsk bakgrund, frågade sig byggkonsulten Fredrik Friblick då.

Oskrivna regler

Mångfaldsutbildningen SUMAK ska nu hjälpa NCC i Malmö att förstå varför det fortsätter att vara så och vad som behöver förändras. 70 av företagets anställda går utbildningen. Och NCC medger att företagskulturen måste förändras.

Diskussioner om diskriminering, kultur, oskrivna regler och strategiska mångfaldsfrågor står på programmet.

– Det bor cirka 100.000 personer i Malmö med utländsk bakgrund. För att kunna ha en bra kommunikation med våra kunder måste vi också ha anställda med den bakgrunden, säger Lars Tenvall på NCC.

Viktigt reflektera

Näst på tur att utbildas är en revisionsbyrå och anställda från Malmö Stad. Totalt går 366 personer SUMAK-utbildningen som finansieras av Europeiska socialfonden och pågår fram till sommaren.

– Jag tror att det är viktigt att både ledning och anställda reflekterar över de normer vi har och som gör att vissa har fördelar och som kan vara begränsande för andra människor, säger Janny Kölfors, projektledare för Sumak-projektet.

Hitta arbetskraft

För NCC:s del handlar det också om svårigheter att hitta arbetskraft.

– Det är en stor grupp människor. De behöver arbete och vi behöver få in folk så det är bara att vara öppen, säger Richard Svensson, en av deltagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer