Kokrekommendationen för Österlenbor hävt

Uppdaterad
Publicerad

Ett preliminärt analyssvar visar att dricksvattnet är otjänligt i flera byar runtom på Österlen. Österlen VA har utfärdat en kokningsrekommendation som en försiktighetsåtgärd.

Boende i Komstad, Listarum, Stiby, Gärsnäs, Tommarp, Östra Herrestad, Glivarp, Vranarp, Vallby, Gårdslösa och delar av Smedstorp samt boende mellan nämnda byar uppmanades under torsdagen att koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

Om man inte bor i de nämnda byarna kunde använda sitt vatten som vanligt.

”Vi har ingen prognos ännu om när kokningsrekommendationen kan hävas utan bevakar analysresultaten löpande och uppdaterar allmänheten efterhand som vi har ny information”, skriver Johan Persson, vd på Österlen VA, i ett mejl till SVT vid 13-tiden på fredagen.

Måndagen den 31 januari meddelade Österlen VA att de fått provsvar utan tecken på koliforma bakterier i vattnet och kokrekommendationen kunde därför hävas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer