Borrar sig ner i havets historia

Uppdaterad
Publicerad

På måndag inleds ett unikt projekt i utforskandet  av Östersjöns miljöhistoria.

Forskargruppen hoppas kunna kartlägga utvecklingen i Östersjön de senaste 130 000 åren genom att borra sig ner i bottensedimenten på sju olika platser.

Den internationella forskargruppen leds av forskningscheferna Thomas Andrén, Södertörns högskola och Bo Barker Jørgensen, Aarhus Universitet i Danmark.

Fiskdöden i Hanöbukten

– Vi kommer borra på ett vattendjup upp till 450 meter. Borrkärnorna kommer att ge oss både detaljerad information om den tidigare klimatutvecklingen i regionen och om den skandinaviska inlandsisens variationer i utbredning under den senaste istiden.

14 forskare

Totalt kommer projektet kosta 11 miljoner dollar. 14 forskare ska finnas ombord och följa arbetet.

– Proverna kommer även att kunna bidra till att förutse Östersjöregionens framtida respons på förändringar i klimatet, säger Thomas Andrén.

Enligt Thomas Andrén är borrningarna i Hanöbukten särskilt intressanta eftersom Hanöbukten inte var frusen för 130 000 år sedan och därmed skiljer sig från andra delar av Östersjön.

– Vi har hittat en orörd strand på 60 meters djup. Det intressanta är att sedimenten under också är orörda, vilket kan ge svar på frågor om Östersjöns historia, säger Andrén.

Dumpad senapsgas

Ett annat ställe man ska borra på är vid Bornholmsdjupet.

– Där finns risken att vi får problem med dumpat senapsgas och annat. Det har hänt att fiskare fått upp senapsgas i sina nät.

Forskarna vet ännu inte vad de kommer att stöta på. Hälften av alla mikroorganismer som finns i havet, finns i sedimenten. Men Tomas Andrén tror inte risken är så stor att man hittar farliga bakterier.

– Vi hoppas att vi inte stöter på något vi inte vill hitta, men då får vi väl kasta tillbaks det, säger Tomas Andrén och skrattar.

Det är inte bara Östersjön som ska undersökas. Projektet är internationellt och totalt deltar 27 länder.

http://www.eso.ecord.org finns mer information om projektet (på engelska).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer i ämnet