Brand på Gunneboskolan i Lund i juli i år. Foto: Anders Magnusson

Skolbränder i Lund misstänks ha samma gärningsman

Publicerad

Polisen misstänker nu att samma gärningsmän ligger bakom sommarens många skolbränder i Lund. Bara sen i maj har det brunnit ett tiotal gånger i olika Lundaskolor, senast den här veckan i Stenröseskolan.

Under första halvåret 2017 brann det 14 gånger i Lunds skolor. Årets siffror är dystrare, tjugo bränder sen årskiftet . De flesta är anlagda på samma sätt, berättar Karl Sandberg, förundersökningsledare vid Lundapolisen.

– Man tar det som finns i närheten och lite tidningspapper och bygger upp mot en av skolans väggar och sen tänder man på. Nu när det är så torrt så räcker det för att ta fyr.

Några skolor har drabbats två gånger, som Palettskolan och Östratornsskolan.

Karl Sandberg, förundersökningsledare polisen Lund.

– Men vi ser inget mönster i vilka skolor som drabbas, det verkar vara tillfälligheter som styr.

En del skadegörelse

En del av skolbränderna rubricerar polisen som skadegörelse, andra som mordbrand eftersom elden lätt hade lätt kunnat sprida sig och förstöra hela byggnaden.

– Så var fallet med Stenröseskolan nu i veckan, konstaterar Karl Sandberg.

Flera av hans kolleger vid Lundapolisen arbetar denna sommar med skjutningarna i Malmö, så med en något decimerad styrka försöker nu Karl Sandberg ta reda på vem eller vilka som sätter eld på skolbyggnader

– Det kan vara så att man hyser agg mot skolan. Eller mot  kommunen som äger de här skolorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer