Foto: TT

Över 1.000 unga misstänks för barnporrbrott i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Över 1.000 unga människor i Danmark misstänks för barnporrbrott. Detta efter att de på internet har spridit två filmer och en bild med sexuellt innehåll av personer som vid tillfället var 15 år. Delningen av materialet har skett via Facebooks chatt-app Messenger.

”Det är ett mycket stort och komplext fall, som har tagit lång tid att utreda. Inte minst på grund av det stora antalet misstänkta. Vi tar detta på mycket stort allvar eftersom det har stora konsekvenser för de involverade när sådant här material sprids. Och detta ska stoppas”, säger förundersökningsledaren och polisinspektören Lau Thygesen vid Nordsjællands polis i ett pressmeddelande.

De flesta av de misstänkta har delat materialet ett par enstaka gånger, men vissa har gjort det flera hundra gånger. Delningarna har pågått fram till hösten 2017 och dansk polis blev informerad om fallet via Europol, som blivit kontaktade av amerikanska myndigheter efter att Facebook slagit larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.