Förskolebarn i Hässleholm kan mista sina platser om deras föräldrar inte betalar avgiften. OBS: Bilden är tagen på en annan plats. Foto: TT

Fler än 50 barn kan mista förskoleplats i Hässleholm

Publicerad

Betalar man inte avgiften, förlorar man sin barnomsorgsplats. Det beslutade Hässleholms barn- och utbildningsnämnd i somras. Nu riskerar barnen till ett sextiotal föräldrar som inte betalat avgiften att förlora sina förskole- eller fritidsplatser.

Ordförande för nämnden Stefan Larsson (M) menar att det är en anständighets- och rättvisefråga.

– Om man utnyttjar en kommunal tjänst ska man betala för den. Gör man inte det riskerar det att skena iväg, då byggs skulden på hela tiden, säger Stefan Larsson.

Han tillägger att det är viktigt att hålla isär begreppen. Alla barn har rätt till 15 timmar förskola i veckan – den delen påverkas inte, utan det är den avgiftsbelagda delen som nu skärps åt, något som Norra Skåne var först att rapportera om.

Beslutet röstades igenom i somras av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i Hässleholms barn- och utbildningsnämnd.

Har chans att göra rätt

– I nuläget är det 57 föräldrar som fått brev om att de mister sin barnomsorgsplats ifall de inte reglerar skulden. De har fortfarande möjlighet att reglera sina skulder, då ska de kunna få behålla sina platser, säger Stefan Larsson.

Enligt Christer Pettersson, verksamhetschef för förskolan i Hässleholms kommun, finns det redan några som förlorat sina platser.

– Ja, det finns några. Jag har inte koll på exakta siffror men som jag förstår har antalet som riskerar förlora sina platser dock minskat avsevärt, säger Christer Pettersson.

Kan er personal ute på förskolorna stoppa föräldrar som vill lämna sina barn?

– Vi vill att vår personal ska fokusera på att bedriva verksamheten. Vi vill inte att de ska behöva stoppa folk i dörren. När det kommer till fakturafrågor, betalningar och sådär – det är inte verksamhetens uppdrag egentligen.

Oppositionen kritisk

Att barnen fick behålla sina platser trots obetalda avgifter var ett beslut som den S-ledda majoriteten drev igenom 2015. Nu har beslutet rivits upp igen. Socialdemokraterna och Centerpartiet vände sig starkt emot beslutet i somras.

– Kan det vara rätt, att barnen inte ska få möjlighet till förskola för att föräldrarna inte betalat? Vi tänker att de barn vars föräldrar inte gör rätt för sig kanske inte har det så lätt hemma heller. Det var vårt utgångspunkt, säger Joachim Fors (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer