Över religionsgränserna

Uppdaterad
Publicerad

”Tillsammans för Sverige” heter projektet som vill motverka främlingsfientligthet och rasism genom att ungdomar pratar om religion. Nu är de första interreligiösa ledarna diplomerade i Malmö och ska gå ut bland andra ungdomar för att fortsätta religionsdialogen.

– Man får en större förståelse när man få träffa människor med en annan religion och när ens fördomar försvinner kan man se människan bakom religionen, säger Moa Hobro, som är en av de tolv ungdomar som varit med i projektet ”Tillsammans för Sverige”.

Platser som aldrig blivit besökta annars

Det är Fryshuset i Malmö arrangerar utbildningen och syftet är att bygga broar genom att prata om religion och kultur. Under vintern och våren har ungdomarna besök olika religiösa platser och fått lära sig mer om sin egen och andras religioner. De har besökt en kyrka, en moské, en synagoga och en buddistiskt tempel.

– Det har varit mycket intressant och jag hade aldrig kommit till dessa platser om jag inte hade varit med i projektet, säger Sandra Ionescu Naporojna.

Hon utbildar sig till socionom och tror att hon kommer att få mycket glädje av kursen när hon så småningom ska ut i yrkeslivet.

– Chansen att få prata med religiösa ledare och få träffa ungdomar med en annan tro har gett mig oerhört mycket, säger Sandra Ionescu Naporojna.

Saknar dialog med andra troende

– Jag är troende muslim och det går att prata religion med andra muslimer men jag har saknat dialogen med de som har en annan tro än jag, säger Fatimah Ayyad.  I ”Tillsammans för Sverige” har hon fått en bra dialog med andra troende ungdomar.

Projektet startade hos Fryshuset i Stockholm och leds i Malmö av Othman Al Tawalbeh, imam och Malin Pihlgren, präst i svenska kyrkan.

– Jag tror det är extra viktigt här i Malmö där det finns grupperingar som lever i utanförskap. Vi vill bryta vi-och-dom-tänkandet och bygga broar , säger Othman Al Tawalbeh.

Äktenskap mellan religioner

När vi träffas i St Petri kyrka i Malmö blir det en diskussion om äktenskap mellan personer med olika religioner och Othamn förklarar hur islam ser på ett sådant äktenskap och Malin fyller i och berättar hur det fungerar i svenska kyrkan. Ungdomarna frågar och berättar om egna erfarenheter.

– Jag tror att det gör stor skillnad för varje individ att kunna säga att jag känner en judinna eller en buddhist och jag tror också att det har en impakt på hela samhället även om det inte märks mer än i de små sammanhangen, säger Malin Pihlgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.