Entitans häckningsbiologi har nu studerats på Revingehed i Skåne. Foto: Hasse Holmberg/TT

Överhettning hotar fågelföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie kan entitor nå en kroppstemperatur på över 45 grader när de matar sin avkomma – en näst intill dödlig nivå. Storleken hos flera ungkullar manipulerades på Revingehed i Skåne.

– De tycks alltid ligga precis på gränsen för vad som är möjligt. Ofta är de så tidspressade att de bara stoppar ner maten i första bästa gap, säger Jan-Åke Nilsson, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet och ledare för studien.

Entitan tillhör småfåglar och har hög dödlighet som vuxna och lever oftast inte längre än två-tre år.

Klimatkrisen

De satsar därför på att sätta så många ungar till världen som möjligt när de häckar – vilket kostar mycket energi. Ungarna ska hela tiden matas med fjärilslarver och föräldrarna får konstant flyga fram och tillbaka till boet.

Extrem kroppstemperatur

Som ett resultat stiger kroppstemperaturen. Deras normala temperatur är mycket högre än vår egen, cirka 41 grader. Under matningen stiger nivån till drygt 43 grader.

I ett experiment på Revingehed i Skåne manipulerade forskarna storleken hos flera ungkullar och gjorde dem antingen större eller mindre – detta för att se hur hårt fåglarna kunde förmås arbeta.

Temperaturen hos fåglarna mättes med en liten termometer när de kom med mat till boet.

Det visade sig att deras kroppstemperatur ökade till drygt 45 grader när de tvingades jobba hårdare – en nivå som skulle få vår egen hjärna att koka sönder.

Klimatförändring

För att kompensera kan titorna på natten gå in i en form av halvdvala och då sjunker deras temperatur till 36 grader.

– Det är fascinerande att de kan klara så stora variationer. Det kan inte däggdjur, säger Jan-Åke Nilsson.

Titornas kroppstemperatur är dessutom beroende av omgivningen. När det är varmt ute stiger deras temperatur – vilket möjligen kan bli ett problem i framtiden när klimatet blir varmare.

– Antingen tvingas de föda upp färre ungar, eller så startar de häckningen betydligt tidigare på året. Men de kan också få problem om det blir många extrema värmeböljor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet