Översvämningar drabbar Eslövsboende – mussla hindrar skyddsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Marieholm och Reslöv i Eslövs kommun drabbas regelbundet av översvämningar. När det regnat mycket svämmar Saxån över och vattnet kommer allt närmare bostadshusen. Boende vill nu kunna rensa ån men skyddet av den hotade målarmusslan försvårar det arbetet.

De boende i Reslöv i Eslövs kommun ser hur vattnet från Saxån kommer allt närmare deras hus när det regnar eller snöar mycket. En faktor som försvårar upprensningen av ån är att här finns den fridlysta och rödlistade målarmusslan.

– Man får inte röra musslan eller dess boplatser och det orsakar att länstyrelsen säger att ”ni kommer aldrig att få rensa så som ni har gjort tidigare”. Man får alltså inte ta i bottensedimentet och städa upp, säger Nils Arne Nilsson.

Men beskedet leder till frustration bland de boende.

– Det känns som att antingen får musslan bo här eller så får vi bo här. Så fort det regnar så är man rädd, säger Henrik Svärd.

Svaret: Finns andra åtgärder

Saxån räknas som ett skyddsvärt vattendrag. Robert Andersson sitter i Saxån-Braåns vattenråd och han vill se fler åtgärder som ska leda till utjämnad vattenmängd och att vattnet även kan filtreras genom marken. Åtgärder som kan göras utan att skada målarmusslan.

Stämmer det att det är musslan som sätter käppar i hjulen?

– Delvis men det är inte hela problematiken. Man borde fördröja dagvattnet i fördröjningsdammar men också skapa våtmarker så att vattnet kan tillåtas att svämma över och det kan utjämna flödet, säger Robert Andersson.

Oavsett vilka åtgärder som kan sättas in vill de boende gärna se dem snarast möjligt.

– Man är ju rädd och jag har översvämning i hela min trädgård. Allting ligger i vatten  och det är jobbigt. Vi tänker ju på djuren men nånting måste ju göras för såhär kan det inte fortsätta, säger Maria Lantz, boende i Reslövs by.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.