Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Missnöjet är stort bland de som bor längs 570-bussens sträckning. De boende tycker inte att Skånetrafiken förstår hur det är att bo på landet. Foto: Firas Razak/SVT

Österlenbor på marsch för att rädda sin busslinje

Uppdaterad
Publicerad

Snart försvinner buss 570 som går sträckan Löderup-Borrby-Hammenhög på Österlen. Skånetrafiken väljer att satsa på andra linjer.

Men de boende ger sig inte. Under lördagen protesterade man mot beslutet genom att gå mellan byarna.

Varje år har drygt 200 000 personer rest med buss 570. Men det räcker inte för Skånetrafiken som nu väljer att dra in linjen och istället satsa på två nya.

– Med våra begränsade resurser så väljer vi att satsa så att fler kan resa. För det stora flertalet blir det bättre möjligheter. Tyvärr blir det sämre för just de som reser mellan Borrby och Hammenhög, säger Saman Tondnevis, affärsområdeschef hos Skånetrafiken.

”Bussen betyder mycket”

Men det är inte en förklaring som tillfredsställer de missnöjda vid Borrby busstation som samlats för att gå den sex kilometer långa sträckan till Hammenhög.

– Det verkar som om Skånetrafiken mest satsar på linjer som transporterar folk till och från Ystad och Simrishamn. Men för oss som bor här betyder det mycket att kunna resa mellan byarna, säger Daniel Zander, som tagit initiativ till protestmarschen.

– På det här sättet vill vi belysa problemet med att gå längs den här 70-vägen där tyvärr många kör 90 på. Det kommer att vara vardag för många skolelever och för oss som bor här.

Svårare att ta sig till skolan

Sixten Söborg Ingvarsson håller med.

– Det kommer att påverka mig mycket och många andra, säger han.

– Vi kommer inte att komma till skolan så lätt, vi får gå en lång sträcka i mörker och kyla.

Saman Tondnevis säger att man lyssnar på resenärerna och att man under året ska titta på om man kan göra något för alla som bor längs bussträckan. De boende ger inte upp.

– Vi kommer att kontakta våra lokala politiker och regionen. Vi tror inte att det är så svårt att lösa det här problemet, säger Teresa Schiller-Knudsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.