På fredag kommer det hållas en minnesstund i Köpenhamn för att hedra låtsasoffer vid en låtsasattack. Foto: TT/Artpusher

Påhittade svenska offer hedras i Köpenhamn

Publicerad

På fredag eftermiddag kommer det att hållas en minnesstund över offren i en terrorhändelse som aldrig ägt rum. Bakgrunden är Donald Trumps falska uttalanden om händelser i Sverige.

Det är den danska konstnären Artpusher som uppmanar folk att sluta upp för en minnesstund vid den svenska ambassaden på Sankt Annæ Plads i Köpenhamn. Under kvällen ska det enligt facebookeventet finnas möjlighet att lägga blommor framför ambassaden för att hedra offren i en påhittad attack.

I Artpushers facebookevent står det att läsa att: ”Efter det förfärliga angreppet på vårt broderland Sverige, som president Trump korrekt påpekade, måste Norden nu stå enat. Vi inbjuder alla medborgare till att komma förbi den svenska ambassaden på fredag kl. 17:00, för att ära våra svenska bröder, systrar och landet vi tycker så mycket om”.

En kamp mot falska nyheter

Attacken har aldrig ägt rum. Och i den danska tidningen Metroxpress säger konstnären själv att han kallar till kamp mot det som han kallar för Donald Trumps falska nyheter.

– Trump använder samma recept som i stort sett samtliga diktatorer har gjort: Misstänkliggör eller stäng den etablerade pressen och skapa din egen desinformation, säger Artpusher till tidningen.

– Om vi inte reagerar på hans desinformation så tillåter vi den i tystnad. Därför har jag valt att ”lita” på Trump och då måste jag löpa linan ut och arrangera en falsk minneshögtid, fortsätter han.

Till tidningen säger han också att han hoppas på att Pippi Långstrump ska dyka upp för att sjunga ”Vem kan segla förutan vind”. Han hoppas också kunna övertala personalen på den svenska ambassaden att bjuda deltagarna på varm choklad och bullar.

I skrivande stund är drygt 1 000 personer anmälda till evenemanget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer