Önnestads rektor Lena Bergh fruktar att flera skånska folkhögskolor kan duka under till följd av pandemin. Foto: Hans Larsson

Pandemin kan sänka skånska folkhögskolor

Publicerad

Pandemin är på väg att utarma de skånska folkhögskolornas ekonomi. Nedstängda internat och konferenssalar gör att intäkterna uteblivit och hittills har både stat och region nobbat att skjuta till pengar.

– I princip allt i Sverige har fått bidragsstöd utom just folkhögskolorna. Nu måste någonting hända, säger Leif Nordin, ordförande för organisationen Skånes folkhögskolor i samverkan.

Enligt honom är läget särskilt kritiskt för de skolor som driver internat. Eftersom det mesta av undervisningen sker på distans väljer många elever att inte bo på folkhögskolorna, som även gått miste om inkomster från konferenser och sommarkurser under den hittills årslånga pandemin.

– Enda hjälpen vi fått är att vi nu kan permittera vissa anställda, som kökspersonal och lokalvårdare. Men samtidigt vill till exempel Region Skåne inte räkna upp sitt stöd till oss. Det ligger kvar på 2017 års nivåer trots att antalet deltagare vuxit rejält de senaste åren, säger Nordin.        

”Bygger på gemenskap”

På Önnestads folkhögskola, landets äldsta, visar rektor Lena Bergh runt i de ödsliga lokalerna.

– Det känns riktigt trist. Hela folkhögskoletanken bygger ju på social samvaro och gemenskap, säger hon.

Hon är inte oroad för den egna skolans framtidsutsikter, men utesluter inte att andra aktörer i Skåne kan falla ifrån.

– Där finns nog några som hade ekonomiska problem redan tidigare. För dem kan detta bli spiken i kistan, säger Lena Bergh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.