Afrofobi i Malmö: ”Hotade döda barnet”

Uppdaterad
Publicerad

En pappa misshandlades svårt av flera personer som också försökte kasta ner honom från en bro över Hyllievångsvägen i Malmö. Även mannens 1,5-årige son slängdes i marken. Polisen betecknar händelsen som ett hatbrott.

Händelsen inträffade i söndags kväll när pappan var ute och gick med sin son. De mötte då tre kvinnor och en man.

Kastade barnet till marken

Mannen sparkade undan den leksak på hjul som sonen drog efter sig.

– Pappan ifrågasatte det och då tog mannen tag i den lilla pojken och slängde ner honom på marken, säger Linda Pleym, pressinformatör vid polisen i Malmö.

Mannen ska sedan ha hotat pappan att han skulle döda sonen, och kränkte båda verbalt med avseende på deras hudfärg och etnicitet. Sedan misshandlades mannen med sparkar och slag tills han låg ner. Då tillkom ytterligare tiotalet män.

– Ett vittne sprang fram och tog tag i barnet och tog bort grabben från händelsen, säger Thomas Bull kriminalkommissarie på polisens hatbrottsgrupp.

– Det tycker jag är starkt gjort. Jag vet inte om man vid ett sådant här tillfälle bör ge sig in i klungan och agera. Att dokumentera vad som sker och kontakta polisen är ett stort steg.

Flyr när de hör sirener

Mannen faller till marken. Då lyfter gruppen på runt tretton personer upp honom och försöker kasta honom över broräcket. Ner till gatan som bron går över är det cirka fem meter, enligt polisen. När pappan försöker klamra sig fast, slår angriparna på hans händer, men utan att lyckas få honom att tappa greppet. Flera personer bevittnar händelsen, men det tycks inte skrämma angriparna.

– Det som får dem att avbryta är att polissirener hörs, säger Linda Pleym, pressinformatör vid polisen i Malmö.

Betecknas som hatbrott

Misshandeln är rubricerad som grov misshandel och klassas även som hatbrott. Hatbrott är ingen brottsrubricering utan en straffskärpningsregeln.

– Anledningen till att vi ser det som ett hatbrott är att man verbalt kränker både pojken och pappan angående deras hudfärg och detta gör man tidigt i misshandeln, säger Thomas Bull.

Polisen har vittnen till händelsen, men ännu har ingen gripits. Man försöker nu arbeta brett med ärendet utifrån vissa frågeställningar: Kände de varandra? Finns det en historik bakom? Varför dök det upp ytterligare en grupp? Kände den senare gruppen till den tidigare? Hade de väntat särskilt på den här mannen eller var det en ren slump att han attackerades?

Vore fel att säga att pojken är oskadd

– Min utredare träffade pappan och pojken imorse och det vore fel att säga att pojken är oskadd, man vet inte vad som rör sig i den lille killens skalle, säger Thomas Bull.

– På pappa syns det mer konkret. Han är mörbultad och omplåstrad.

Just nu arbetar både hatbrottsgruppen med ärendet och en grupp som utreder grova brott med okända gärningsmän. Polisen knackar dörr och försöker kontakta de personer som hörde av sig till polisen igår, för förhör. Polisen önskar komma i kontakt med fler som har bevittnat händelsen och uppmanar alla som har information att höra av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hatbrottet i Malmö

Mer i ämnet