Foto: Linda Ekström

Sexdoft ska rädda jordgubbarna från skadedjur

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på miljövänligare bekämpningsmedel har forskare i Lund nu hittat en doft som förvillar skadeinsekterna på jordgubbsfälten: deras egen parningsdoft.

Det finns inga jordgubbar just nu, men på ett fält utanför Malmö jagar forskarna den lilla skadeinsekten jordgubbsvecklaren.

-  De äter upp blommorna på jordgubbsplantorna vilket försämrar jordgubbarna och skörden. Så jordgubbsvecklarna är ett stort problem, säger Glenn Svensson, forskare på biologiska institutionen på Lunds universitet.

Parningsdoft ska förvilla

Med hjälp av doftpreparerade fällor har forskarna nu kommit på vilken lukt som jordgubbsvecklaren använder för att para sig.

Tanken är att sedan kunna sprida ut doften i större mängd än vad skadeinsekterna är vana vid.

– Doftbruset blir så starkt att hannarna inte kan hitta honorna. Vi skickar ut en miljard gånger högre dos än vad honorna avger. Då hittar de inte varandra, det blir inga ägg som läggs och sedan inga larver, förklarar Glenn Svensson.

Ofarligt ämne

Även om dosen lukt är stor för skadedjuren, så är det en väldigt liten mängd som behövs.

– Vi kanske sprider ut ett gram av den här doften per hektar, så det är oerhört små mängder, säger Glenn Svensson.

Och doftämnet är enligt forskarna helt ofarligt för människor att få i sig. Till skillnad från kemiska bekämpningsmedel är den här metoden också bara effektiv mot just jorgubbsvecklaren.

– Vi attackerar bara den art vi vill bli av med. Inga andra insekter, exempelvis bin som pollinerar, tar stryk.

Nya metoder behövs

De senaste åren har EU förbjudit många kemiska bekämpningsmedel. Men den här metoden med doftserum är en miljövänlig variant.

– Det blir svårare och svårare att hitta bra bekämpningsmetoder i takt med att de andra försvinner och det inte erbjuds några nya. Därför är det oerhört viktigt att den här forskningen görs, säger Victoria Tönnberg.

Hon är rådgivare vid Hushållningssällskapet och deltar också i forskningsprojektet.

– Jämfört med andra alternativ är den här metoden effektivare, miljövänligare och trevligare för producenterna att hantera, säger Victoria Tönnberg.

Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.