Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iréne Steneram och Anders Persson är två av tre från nystartade Löddebygdens parti som nu kommer ta platser i Kävlinges kommunfullmäktige. Här framför badhuset i Löddeköpinge som de inte vill ska rivas. Foto: Johanna Holstein/SVT

Löddebygdens parti startade i somras – tar tre platser i Kävlinges fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

I somras fick de nog och bildade Löddebygdens parti – för att sätta Löddeköpinge på Kävlinges kommunpolitiska karta.

– Lokala frågor i de västra kommundelarna har eftersatts sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs ihop 1973. Sedan dess har prioriteringarna varit mot en enda ort – Kävlinge, säger partiets andrenamn Anders Persson (Lb).

I valdistriktet Löddeköpinge centrum fick partiet 12,2 procent av rösterna – i valdistrikten i Kävlinge fick man under en procent.

Totalt fick Löddebygdens parti 5,2 procent av rösterna i Kävlinge kommun och knep tre mandat i fullmäktige.

”Förstår frustrationen”

– Vi tycker det visar att det är fler som håller med om att Löddebygdens frågor inte prioriteras jämfört med Kävlinge. Allt hamnar i Kävlinge, ett nytt badhus, fler lekplatser och stora investeringar, säger Anders Persson (Lb).

Kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M) säger att hon delvis förstår frustrationen eftersom det skett stora satsningar i Kävlinge. Samtidigt menar hon att man från kommunens sida satsat stort på nya skolor i Löddeköpinge med omnejd.

Vill lyfta lokala frågor för Löddebygden

Löddebygdens parti vill lyfta frågor som bullret från E6:an och en ny direktbuss från Löddeköpinge till Malmö. De vill också bevara det befintliga Tolvåkersbadet eller bygga ett nytt i Löddeköpinge, istället för att flytta alla resurser till det nya badhuset i Kävlinge.

– Det är en ekonomisk omöjlighet. Det badet sjunger på sista refrängen och det är inte ekonomiskt försvarbart att ha flera små badhus i en kommun. säger Pia Almström (M).

– Det är bedrövligt att vi inte får ha ett badhus här. Här har jag själv simmat som liten på både fritiden och i skolan och nu lär sig mina barnbarn att simma här, säger Iréne Steneram, som är tredje namn på listan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet