Så här såg det ut under tillslaget i januari. Enligt Sven-Eric Ohlsson, som försvarar en av männen, handlar ärendet bland annat om effekter till filminspelningar. Foto: Johan Nilsson/TT

”Pastor” med tidigare kopplingar till mc-gäng har släppts ur häktet

Publicerad

Han har suttit häktad sedan i januari. Nu har den skånske man som säger sig vara pastor i ett frikyrkoförbund och som misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott försatts på fri fot.

Mannens advokat är mycket kritisk till hur förundersökningen bedrivits.

SVT Nyheter har tidigare berättat om den skåning som greps i en insats kopplad till Operation Rimfrost i slutet av januari. Sedan dess har mannen, som har ett digert brottsregister och ett förflutet i kriminella mc-gäng, suttit häktad.

Den tidigare förundersökningsledaren har i flera vändor begärt förlängd åtalstid, vilket har gjort att skåningen suttit häktad i ett drygt halvår.

Nyligen tog kammaråklagare Michael Hansson på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet över förundersökningen och han har nu beslutat att häva häktningen. Därmed släpps mannen, samt ytterligare en man som suttit häktad i samma ärende, fria.

– Misstankarna kvarstår men vi behöver komplettera, säger han.

Vad behöver ni komplettera med?

– Det kan jag inte säga då det råder förundersökningssekretess.

Först i början på september hoppas Michael Hansson på att kunna väcka åtal.

”Har skötts fruktansvärt dåligt”

Sven-Eric Ohlsson, känd för att ha försvarat ledargestalter i Bandidos och Hells Angels, är kritisk till hur utredningen har skötts.

– Den nya åklagaren har fattat ett klokt beslut, men den som hade förundersökningen tidigare har skött det fruktansvärt dåligt. Jag tror inte att åklagaren hade kontroll över utredningen. Det känns så i alla fall.

– Nu kom det in en ny åklagare med färska ögon som insåg det här snabbt.

Hur mår din klient?

– Han undrar mest vad det här är för någonting. Vi har ju hela tiden begärt att han skulle sättas på fri fot.

Samtidigt säger åklagaren att misstankarna kvarstår?

– De kvarstår. Men det är en annan sak. För att häktas krävs det att du är misstänkt på sannolika skäl, det är där skillnaderna ligger.

Har inte påverkats av pandemin

Nyligen visade en undersökning från Advokatsamfundet att omkring var fjärde advokatbyrå anser att rättssäkerheten har försämrats på grund av den rådande pandemin. Förutom inställda förhandlingar upplever byråerna även orimligt långa handläggningstider.

Sven-Eric Ohlsson tror dock inte att covid-19 har påverkat ärendet med hans klient ”pastorn”.

– Nej, det skulle jag inte säga. Min erfarenhet är att pandemin inte har påverkat i någon större omfattning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.