Pendlarna: ”Oerhört stressande situation”

Publicerad

”Det är oerhört stressande när tågen ställs in eller är försenade och det värsta är när vi ska åka ersättningsbussar”, säger Kristina Bergqvist, som i nio år har pendlat mellan bostaden i Malmö och sitt arbete i Köpenhamn. I somras funderade hon på att säga upp från sin arbetsplats på andra sidan sundet eftersom pendlingen var så jobbig.

– Tidigare har jag tyckt att tågresan är skön, då läser jag flera tidningar och tar mitt kaffe och croissant. I somras var det så mycket folk och trängsel ombord på tågen och på perrongerna. Då funderade jag på om det var värt att pendla tre och en halv timme varje dag.

Bättre lösning

Kristina Bergqvist tycker att den danska och svenska regeringen borde komma överens om en bättre lösning än den som finns idag med två kontroller av id-handlingar.

– Jag är inte emot gränskontroller men det borde gå att samordna så allt finns på flygplatsen Kastrup, säger Kristina Bergqvist.

En uppfattning som hon delar med flera pendlare.

– Om man ska upprätthålla kontrollerna måste man hitta en struktur som går smidigt. Hitta en lösning på flygplatsen istället för att ha ett stopp på Hyllie, säger Johan Lindblad, som arbetar på Nordiska rådet i Köpenhamn och pendalar mellan bostaden i Lund och sitt arbete i Köpenhamn.

Ohälsosam pendling

Han har arbetspendlat i tio år och tycker att den stress som finns i samband med pendlingen är ohälsosam.

– Jag vet inte hur det påverkar mig själv men när andra tycker det ska blir skönt att gå hem från jobbet säger jag:

– Å nej, nu ska jag resa hem, säger Johan Lindblad.

Häromdagen missade han sin dotters utvecklingssamtal trots att han hade god tidsmarginal när han gick från jobbet.

Har du funderat på att säga upp dig från ditt arbete i Köpenhamn?

– Nej, jag trivs med mitt arbete men funderar på att flytta till Köpenhamn och bo där vissa veckor så jag slipper de långa resdagarna, säger Johan Lindblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet