Arkivbild. Foto: TT

Nya misstankar mot terrorfriad IS-anhängare

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige man som friades i rätten från misstankar om att ha kastat in en brandbomb in i en shiamuslimsk föreningslokal misstänks på nytt. Mannen som är IS-anhängare är misstänkt för förberedelse till terroristbrott, enligt handlingar i Malmö tingsrätt.

– Det gäller ju honom, men jag vet inget om misstankarna för det har inte varit något förhör med honom, säger advokat Lars Edman, som försvarade honom i tingsrätten.

30-åringen var åtalad, misstänkt för terroristbrott alternativt mordbrand, men friades tidigare i år av Malmö tingsrätt. Enligt anklagelserna skulle han ha kastat in en brandbomb i en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö och motivet till dådet var enligt åklagaren att i terrorgruppen IS namn injaga allvarlig fruktan hos en befolkningsgrupp, i detta fall muslimska shiiter.

Mannen friades från brott, men utredningen visade att 30-åringen sympatiserar med terrorrörelsen IS, enligt domen.

Brandbomben orsakade stora skador i den shiamuslimska föreningslokalen. Foto: Polisens förundersökning

Går inte att utvisa honom

Eftersom domen pekade ut mannen som IS-sympatisör har det inte gått att utvisa honom till Syrien eller Saudiarabien, som han har anknytning till. Mannen har under tiden regelbunden anmälningsplikt hos polisen.

Nu har nya misstankar uppstått mot mannen och häromdagen begärde chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström hos Malmö tingsrätt att 30-åringen ska tilldelas en offentlig försvarare då mannen är misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

– Han är inte frihetsberövad, han har ju den här anmälningsplikten som han haft tidigare så det har väl inte varit något behov av ett frihetsberövande. Det har ju inte varit någon brådska med att hålla förhör med honom i alla fall, säger Lars Edman, advokat.

SVT Nyheter har sökt åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer