Foto: Johan Nilsson/TT

Personbil och X2000 kolliderade på bangård

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen kolliderade en personbil och ett X2000-tåg på bangården i Malmö. Ingen skadades allvarligt i samband med händelsen.

Runt klockan 7 fick SOS Alarm ta emot samtal om olyckan mellan personbilen och tåget. Händelsen inträffade på växlingsdelen av bangården och det fanns vid tillfället inga resenärer ombord på tåget. De enda inblandade i olyckan ska ha varit tågets och bilens förare.

Såg inte tåget komma

Situationen som ledde fram till olyckan ska ha börjat med att personbilen som senare blev påkörd skulle lämna spårområdet. Föraren skulle köra över rälsen vid en överfart när han fick möte av en annan bil. Bilen på andra sidan rälsen signalerade företräde och mannen körde över spåret utan att notera att X2000-tåget kom farandes i låg hastighet från sidan.

Tåget träffade bilens passagerarsida och släpade med sig bilen ett 30-tal meter innan ekipaget kunde stanna helt. Tågföraren uppfattade först inte att han hade kört på en bil utan klev ur tåget i tron att det har skett en urspårning.

– Det var först när han klev ur tåget som han förstod vad han kört på, säger Brita Lundkvist, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt bilens förare var tågets strålkastare svaga och det var därför som han inte uppfattade att tåget kom farande från sidan.

Misstänker inget brott

En ambulans skickades till platsen men bilens förare, en man i medelåldern, ska inte ha skadats allvarligt. Olyckan kommer inte att innebära några större trafikförseningar.

Polisen misstänker inget brott i samband med olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.