Rättegången mot Peter Madsen hålls i Köpenhamns tingsrätt. Foto: TT

Fler våldsfilmer visades upp

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesförhören i rättegången mot Peter Madsen, som misstänks ha mördat journalisten Kim Wall, fortsatte under tisdagen. En kvinna berättade att hon blev tillfrågad att åka med i ubåten – bara dagarna innan Kim Wall dog.

Kvinnan berättade att hon runt den 13 maj 2017 befann sig vid Refshaleön och gick förbi Peter Madsens ubåt. Hon fick då en rundvisning av ubåten.

I slutet av juli ska Peter Madsen åter ha tagit kontakt med henne och frågat om hon och hennes vännina ville följa med ut och segla. Hon vittnade om att hon tyckte det var underligt att han tog kontakt flera månader efter att hon hade pratat med honom. Sista kontakten hade de två i augusti, några dagar innan Kim Wall dog.

Grova våldsfilmer

Likt en tidigare rättegångsdag valde åklagare Jakob Buch-Jepsen att visa upp filmklipp för rätten. Filmerna har funnits på olika externa hårddiskar eller varit filmer som har sökts på från Peter Madsens telefon. Filmerna innehöll mycket grovt våld, bland annat visades en animerad film som föreställde två kvinnor som blev halshuggna. Vissa av filmerna var inte animerade och visades endast upp för rätten och inte för åhörarna. Men åhörarna kunde höra vad som spelades upp.

Diskuterade hur man gör sig av med ett lik

Ett manligt vittne berättade om hur han och Peter Madsen för cirka tio år sedan hade något som kallades ”crime night”. Ämnet för kvällen var hur man kan göra sig av med ett lik utan att brottet uppdagas. Vittnets minnesbild var att det var Peter Madsen som valde ämnet.

En annan man återgav hur han och Madsen haft ”science nights” där de diskuterat flera olika saker. Åklagaren läste under förhöret ur ett tidigare polisförhör där det framgick att Peter Madsen ska ha pratat om att Kögebukten är en bra plats att gömma ett lik på.

Advokat Betina Hald Engmark hade under dagen kallat flera vittnen för att stärka bilden av sin klient. Bland dessa vittnen fanns bekanta till Peter Madsen och en person som var med då Peter Madsen gick i land från den sjunkande ubåten. Vittnet hävdade att Peter Madsen verkade skakad i samband med räddningsinsatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet