Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är fruktansvärt”, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i svenska läkarförbundet. Foto: Gustav Röriksson/SVT, arkivbild

Inställda operationer under pandemin har gett långa vårdköer

Uppdaterad
Publicerad

De planerade operationerna har minskat drastiskt under coronapandemin. Nu när smittspridningen av coronaviruset ligger på sin högsta nivå hittills förväntas vårdköerna öka rejält i Skåne.
– Man kommer behöva ställa om vården, säger Sofia Rydgren Stale som är ordförande i svenska läkarförbundet i Skåne.

Specialistvården i Sverige genomförde drygt 90 000 färre operationer mellan mars och augusti i år jämfört med samma period förra året. Det visar en ny undersökning från Socialstyrelsen.

– Vi ser att väntetiderna har ökat i Skåne under den perioden. Det gäller både inställda operationer och återbesök som inte har skett som planerat, säger Rydgren Stale.

”Jobbigt att vänta länge”

Enligt svenska läkarförbundet har vårdköerna generellt sett varit ett problem under lång tid men det har förvärrats markant under coronapandemin.

– Bakom varje siffra finns en enskild individ som har ett behov av hälso- och sjukvård, och det är ju en jobbig situation att gå och vänta på en operation.

Nationell väntelista kan hjälpa

För att korta tiderna något vill Sveriges läkarförbund att man inför en nationell väntelista. Det innebär att man får möjlighet att se var någonstans i landet väntetiden är som kortast.

– Då kan man prioritera själv. Antingen att man väljer att opereras i en annan region eller vänta på en operationstid nära där man bor, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för svenska läkarförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer