Pojken rymde efter att han varit LVU-förhandling. Foto: Johan Dernelius

Pojke rymde från kriminalvårdare – polispådrag i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke som nyligen dömdes för ett grovt rån i Malmö flydde från kriminalvårdare utanför förvaltningsrätten på fredagen. Han flydde efter avslutad förhandling.

Klockan 12.01 fick polisen in ett samtal om att pojken försvunnit till fots utanför förvaltningsrätten i Malmö.

 – Vi får in från Kriminalvården att det är en 16-årig pojke, som Kriminalvården har hand om, som tagit sig fri. Vi letar just nu med flera resurser i hela Malmö och går igenom övervakningskameror, säger Filip Annas presstalesperson vid polisen.

Försvann efter förhandling

16-åringen försvann efter avslutat förhandling när han var på väg till kriminalvårdens bil utanför domstolens lokaler.

– Ett gäng ungdomar som stod utanför såg till att den här personen har kommit på fri fot, säger Fredrik Löndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö.

Pojken befann sig på förvaltningsrätten med anledning av en förhandling om att han skulle bli omhändertagen enligt LVU.

Smet från kriminalvårdare

16-åringen var tillsammans med tre kriminalvårdare när han flydde från platsen.

– Det här är mycket, mycket ovanligt. Det är inte bra. Han var tillsammans med tre kriminalvårdare när han avvek, hur exakt det ska ha gått till vet jag inte. Jag har inga uppgifter om att någon är fysiskt skadad, säger Anders Christensson, sektionschef vid transportenheten på Kriminalvården.

Kriminalvården kommer nu att utreda händelsen.

Dömdes i maj

I maj dömdes pojken till 8 månaders sluten ungdomsvård för ett grovt rån på en 21-årig man i Klagshamn i januari. Mannen knivskars och fick en skallbensfraktur i samband med rånet, och skadades så illa att han var nära att avlida. Pojken dömdes tillsammans med flera jämnåriga.

Sedan 2015 finns han som misstänkt i 17 ärenden hos polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.