Foto: Erik G Svensson/TT

Pojke skadad av felaktigt dropp

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är kritisk till bland annat personalens kunskaper på Skånes universitetssjukhus i Malmö sedan det tagit ett par timmar att upptäcka att en inlagd pojkes dropp gick rakt ut i underarmen som svullnade upp kraftigt.

Det felaktiga droppet ledde till ett så kallat kompartmentsyndrom, ett ökat tryck i vävnaden vilket påverkade blodcirkulationen. Som en följd av det fick pojken opereras två gånger.

IVO bedömer att patienten drabbades av kompartmentsyndrom på grund av personalens otillräckliga kunskap om de risker som är förknippade med användning av infusionspumpar.

Ivo kritiserar även att personal orsakade brännskador genom att låta värmekuddar ligga kvar för länge på pojkens armar när man ville ha fram blodkärl att sticka i.

Pojken hade en grav utvecklingsstöming och kom till akutmottagningen på grund av bland annat kräkningar, diarré och feber. Läkaren beslutade om inläggning och ordinerade behandling med intravenös antibiotika och vätskeersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.