Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmöpolis försökte påverka utredning – får allvarlig kritik

Uppdaterad
Publicerad

En Malmöpolis försökte påverka en utredning i ett privat ärende, bland annat genom att uppge för ansvariga utredare vilka åtgärder som borde vidtas. Han påtalade även sin yrkesroll och ljög om sin tjänstetitel.

Nu riktar justitieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot polisen, eftersom han på grund av jäv inte fick befatta sig med ärendet som rörde ett våldsbrott mot en närstående till honom. Polisen har även försökt påverka socialtjänsten och hänvisat till sin yrkestitel, vilket JO har riktat kritik mot i ett annat ärende. Mannen har även varnats av arbetsgivaren för sitt agerande mot socialtjänsten.

Använt fel yrkestitel

Kritiken handlar om att polismannen använt sig av sitt polisiära mejl och tillskrivit en högre yrkestitel än han hade i en brottsutredning angående en familjemedlem. Enligt JO kan hans kommentarer i ärendet ha uppfattas som hotfulla och att den inte skulle bedrivas objektivt, bland annat genom polismannens egna ställningstaganden, förslag på brottsrubriceringar och nedsättande uttalanden. I ett mejl ska han ha uttryckt att få den misstänkte ”ur vägen” Han får också kritik för att ha varit i kontakt med socialförvaltningen och uttryckt sig olämpligt om dem.

Ska ha känt sig pressad

Polismannen säger sig ha känt sig pressad angående familjemedlemmen och därför uttryckt sig i affekt, men att tanken inte var att uppfattas som någon form av påtryckning eller som jäv. Han hade tyckt att handläggarna vid socialförvaltningen var oflexibla och uttryckte dig därför olämpligt om dem. Han ville att handläggarna skulle förstå att de hade fattat ett felaktigt beslut.

JO går inte på mannens linje utan menar att han borde ha haft kännedom om att inte agera som han gjorde med risk för jäv, och riktar skarp kritik mot honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.