En polisbil utanför arenan inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och AIK den 9 april 2018 i Malmö. Foto: Bildbyrån

Efter supporterbråket – polisen medger brister i agerande: ”Oacceptabelt”

Publicerad

Åklagare slår fast att det inte begicks några brott när poliser gjorde ett uppmärksammat ingripande mot MFF-supportrar efter en hemmamatch mot AIK våren 2018. Trots det medger polisens kommenderingschef Mats Karlsson att civilklädda poliser agerat oproportionellt i några hänseenden.

Händelsen inträffade efter en allsvensk match på Stadion mot AIK den 9 april 2018. I samband med en dispyt mellan några MFF-supportrar på Ståplatstorget ingrep civilklädd polis. Poliserna ska ha uppträtt synnerligen aggressivt mot supportrar och MFF-personal.

Nu står det klart att poliserna inte begått några brott, vilket framgår i ett pressmeddelande undertecknat Polisen, Malmö FF och MFF Support.

”Oacceptabelt och oproportionerligt agerande”

– Oaktat att åklagaren kommit till denna slutsats vill jag ändå från polisens sida betona att det vid vissa av situationerna förekommer ett agerande från civilklädda poliser som är oacceptabelt och oproportionerligt, säger Mats Karlsson, kommenderingschef vid händelsen.

Han tillägger att polisen sedan händelsen vidtagit interna åtgärder för att förhindra liknande situationer i framtiden.

Ser positivt på samverkan

Både Malmö FF och MFF Support skriver att de tycker det är positivt att polisen medger att de agerat felaktigt och understryker vikten av framtida dialog mellan parterna.

På torsdag tar Malmö FF emot Helsingborgs FF på Stadion – en derbymatch som traditionellt sett medför stort deltagande från såväl supportrar som polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.