Polisen tog mobilen från Tico Andreani-Fagnanis när han filmade ett ingripande Foto: Tico Andreani-Fagnanis

Här stoppar polisen mobilfilmning – utreds för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

En utredning om tjänstefel har startats mot en polisman, som tog Tico Andreani-Fagnanis mobil på Lindängen i Malmö när han filmade ett gripande.

– Jag hade varit på pizzerian och ätit med min fru när jag plötsligt ser en civilpolis och flera polisbilar. Bara för några dagar sedan hade de plockat in några killar utan några misstankar, så jag tänkte att jag skulle filma det, säger Tico Andreani-Fagnani, som arbetar som barn- och ungdomsledare på Motetten Folkets hus.

Det var i söndags kväll, runt 17.30-tiden, som Tico Andreani Fagnani började filma polisinsatsen vid Lindängen centrum. Han stod tio meter bort från själva insatsen och på mobilfilmen kan man se att en av civilpoliserna går fram till honom och säger att han ska sluta filma.

– De har ett aggressivt kroppsspråk, han kommer fram och rycker mobilen ur handen på mig. Sedan tar de undan mig och ställer mig mot väggen. De håller i mina händer och börjar sparka på mig för att jag skulle stå bredbent. När jag hade gått ner i spagat så satte de knät i ryggen. Det var mer våld än vad som krävdes, jag gör inget motstånd, säger han.

Togs in på fyllecell

Han berättar att han efter händelsen fördes till polisstationen.

– På stationen frågade jag vad jag var gripen var. Då sa de att jag inte var gripen, utan omhändertagen. För vad frågade jag? Det får du reda på sedan, var svaret. De frågade mig hur mycket jag hade druckit och jag svarade att jag drack en öl till pizzan. De sa att det inte spelar roll hur mycket man dricker utan hur man uppför sig. Därefter tar de in mig på fyllecellen.

Där tillbringade Tico runt fem timmar innan han blev släppt.

– När de släppte mig upptäckte jag att de hade suddat ut filmen, men jag kunde återställa den eftersom de missat att ta bort den i senaste raderade.

Utreds för tjänstefel

Polisen har nu inlett en utredning om tjänstefel. Man ska utreda hur polismannen kunde ta Ticos mobil.

– Vi har gjort en egen anmälan om misstanke om tjänstefel. Vi kan inte se de interna anmälningarna, jag kan inte se grunderna, men det är baserat på filmklippet, säger Nils Norling, pressinformatör på polisen.

Vad är det som gäller när man filmar polisen?

– Det är fritt fram att filma polisen på allmän plats, det hjälper oss i väldigt många situationer när olika händelser kan fångas på film. Sedan finns det självklart tillfällen där det kan bli tal om ett ofredande, men då måste man vara väldigt nära med kameran. Det gäller både poliser och privatpersoner, säger Nils Norling, polisens pressinformatör.

Tico vill att händelsen utreds, men förtydligar att han inte vill sprida polishat.

– Jag tycker det är rätt att det ska utredas, de kan inte gå över sina befogenheter och rycka telefonen, säger han.

”Vill visa hur de beter sig”

Att han börjat filma polisens insatser på området handlar om att han vill visa hur de beter sig när de är på Lindängen.

– Det är därför jag filmar. De åker ut till området när det är lugnt och jag vill bara visa hur de beter sig. Jag har inget emot att de är på området och stör kriminella, men de kontrollerar alla ungdomar och nu drabbar det mig. Jag menar, har du ingenting att dölja så har du inget emot att jag filmar. Hade de kommit fram och haft en dialog med mig så hade jag raderat filmen, säger Tico, som i förra veckan var nominerad till årets manliga eldsjäl i samband med en gala i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.