Polischefen om gängåtalet: ”Har förhindrat mord”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal gängkriminella har genom bevisning från Encrochat kunnat åtalas för att ha planerat en rad mord i Malmö. En av dem beskrivs som en särskilt viktig person i stadens undre värld.

– Han har varit en strategisk person för polisen i Sverige att komma åt. Han tros ligga bakom flera mord och våldshandlingar, säger Petra Stenkula, polisoimrådeschef i Malmö, till SVT Nyheter.

Enligt Petra Stenkula innebär den pågående rättsprocessen ett viktigt steg framåt i kampen mot de kriminella gängen.

– Vi vill komma åt den som ligger bakom morden och inte bara utförarna, så det här är ett väldigt viktigt åtal, säger hon.

– Vi har genom att lyssna på Encrochat i realtid kunnat avvärja några av våldsdåden. Det har gjort att vi kunnat förhindra mord i de här ärendena som det rör sig om.

Läs mer: Polisen knäckte gängens mordplaner – 15 grovt kriminella åtalas

”Skapat lugn”

Polisens arbete mot de åtalade individerna har gett ett positivt resultat för situationen i Malmö, enligt Petra Stenkula.

– Det handlar om beställningsmord, lojaliteter som har samlats för att störa ut andra kriminella nätverk. Det har renderat att vi slagit ut två mycket stora kriminella nätverk i Malmö. Det har hjälpt att skapa lugn, säger hon.

Hör polischefen berätta om polisens utredning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.