Stefan Sinteus, polismästare i Malmö, anser att media riskerar att grusa vittnesmål i utredningen om mordet på Karolin Hakim. Foto: Privat/Johan Dernelius

Polischefen om mordet på Karolin: ”Media riskerar att grusa vittnesmålen”

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på småbarnsmamman Karolin Hakim har fått stor uppmärksamhet i media. Något som försvårar polisutredningen.

– Media riskerar att grusa vittnesmålen. Det är ett stort problem, säger Stefan Sinteus, polismästare i Malmö.

Det handlar om att vittnen pratat med media innan polisen hunnit höra dem.

– Genom att visa bilder, filmer och påstå saker, gör man att vittnet blir osäkert på sig själv, säger Stefan Sinteus, som samtidigt säger att han har respekt för att journalisterna bara gör sitt jobb.

Mordet på Karolin Hakim

– Jag förstår att mordet är väldigt uppmärksammat eftersom det är spektakulärt. Men det finns en baksida av detta, och det är media riskera att grusa vittnesmålen.

Försöker höra vittnen tidigt

Vittnen kan till och med bli oanvändbara i en framtida rättegång, enligt Stefan Sinteus.

– Vi har redan nu träffat på vittnen där journalister varit hemma hos och förevisat olika saker. Helt klart har vittnen påverkats i negativ juridisk bemärkelse, säger han.

Polisen är medveten om problemet och försöker därför höra så många vittnen som möjligt i ett tidigt skede.

– Det är ett stort problem för polisen, därför att vi måste mobilisera så pass mycket resurser på platsen och vi måste väldigt snabbt se till att säkra vittnena, när det i princip ligger ute i media två minuter efter att det har hänt, säger Stefan Sinteus.

Foto: Per Lärka

Får stöd av domare

Polismästaren får stöd av lagmannen och chefen för Malmö tingsrätt, Eva Wendel Rosberg.

– Som domare är jag angelägen om att alla ska ha rätten till en rättvis rättegång och att det ska vara opartiskhet som gäller. Då ska vittnet berätta vad vittnet själv har upplevt, inte vara påverkat av vad vittnet läst eller hört andra säga.

– För utredningen skull är det bäst att först tala med polisen och få det förhöret dokumenterat, säger Eva Wendel Rosberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet