Tobias Bråhammar, kommunpolis i polsisområde norr i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens råd efter vågen av åldringsbrott: Var vaksam

Publicerad

Under vintern har en våg av åldringsbrott drabbat äldre i Malmö; senast på fredagskvällen drabbades tolv personer i Malmö.

Ofta handlar det om bedragare som ringer upp och utger sig för att vara poliser eller mäklare och sedan åker hem till sitt offer.

Polisens råd till äldre personer är att noga kontrollera okända som kommer på besök.

Tobias Bråhammar är kommunpolis i polisområde norr i Malmö – ett område som drabbats hårt av åldringsbrotten.

– Man har riktat sig in mot ensamstående kvinnor i hög ålder, ofta 95-100 år gamla, säger han om gärningsmännen bakom vågen.

De flesta fall som anmälts till polisen handlar om försök men vid flera tillfällen har gärningssmännen lyckats komma över pengar eller värdesaker.

”Haft reflexväst med texten polis”

Många gånger har de inte dykt upp oanmälda utan först ringt upp sitt offer för att boka in ett hembesök.

– De har försökt få fram information om målsägandens bank eller pinkod, och sedan kommit med en anledning till att man behöver besöka personen i hemmet. Vissa har utgett sig för att vara poliser och burit reflexväst med texten polis, säger han.

Hans råd till äldre personer är att ha en höjd vaksamhet.

– Begär legitimation och försök kontrollera den. Om de utger sig för att vara polis så ring polisen på 114 14 och kontrollera. Var uppmärksam på att inte det är fler personer med som försöker ta sig in när man är upptagen vid dörren och ha gärna ytterdörren låst när man är hemma, säger han.

Prata med anhöriga

Tobias Bråhammar säger att den som har anhöriga som är äldre kan hjälpa till genom att prata om händelserna och se över säkerheten hos sin släkting.

– Ha inte för stora summor hemma och förvara inte koden tillsammans med bankkort. Man kan också fotografera sina värdesaker och se över hur man förvarar dem, och där kan man ta anhöriga till hjälp, säger han.

Att de flesta fallen är försök som inte lyckats kan vara ett tecken på att många blivit försiktiga sedan den senaste tidens brott uppmärksammats.

– Det tycker jag att man har märkt, vi har fått in uppgifter om att man nekat folk. Att man säger nej hellre än släpper in, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.