Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen fick under måndagen bekräftat att skelettdelarna tillhör en kvinna i 60-årsåldern som tidigare anmälts försvunnen. – Vi tror inte att branden har orsakat kvinnans död, säger Nils Norling. Foto: Arkiv / Linda Ekström

Kvarlevor i park var från försvunnen kvinna – misstogs för ”låtsasskelett”

Uppdaterad
Publicerad

Skelettet som hittades i Slottsparken i Malmö i mars skulle kunna ha hittats redan i september förra året. Räddningstjänsten larmade då polisen om ett ”låtsasskelett” som brunnit, men polisen hittade inget och gav upp sökandet. Nu anmäler polisen sig själva.

Efter att skelettet hittades i parken den 17 mars upprättade polisen en mordutredning. Men efter att det nu framkommit att de var på platsen redan i september, utan att hitta något, anmäler de sig själva för misstänkt tjänstefel, något som Kvällsposten var först med att rapportera om.

– Kan vi på något sätt misstänka att det finns brister i vårt arbete ska vi också anmäla det, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen i Malmö.

Uppgavs vara låtsaskelett

Efter att ha släckt branden den 8 september underrättar räddningstjänsten polisen om att det rör sig om ett undervisningsskelett som har brunnit, något som sen visade sig vara fel.

– Även om räddningspersonalen uppfattar det som ett låtsasskelett inser de att resterna kan väcka obehag hos allmänheten. Därför larmar de polisen, säger Ulrika Lindmark, operativ chef på Räddningstjänsten syd.

Räddningstjänsten spärrar av platsen och väntar på polisen i cirka en halvtimme innan de packar ihop. Polisen hittar inte platsen och ger då upp sökandet.

– Polisen tog inte kontakt med oss för att få ytterligare vägbeskrivning, säger Ulrika Lindmark, operativ chef på Räddningstjänsten syd.

Kvarlevor kunde ha upptäckts redan i september

När skelettet upptäcks igen i mars visar det sig vara kvarlevor efter en kvinna och enligt polisen skulle det ha inneburit drygt ett halvårs mindre väntan för kvinnans anhöriga att få veta vad som hänt, om patrullen hade sökt och hittat kvarlevorna efter larmet om branden i september.

Kvinna i 60-årsåldern

Polisen fick under måndagen bekräftat att skelettdelarna tillhör en kvinna i 60-årsåldern som anmäldes försvunnen i maj 2021.

– Vi misstänker starkt att kroppen har legat på platsen innan branden startade, så vi tror inte att branden har orsakat kvinnans död, säger Nils Norling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Skåne
Mer Nyheter