Polisen får bakläxa om romregister

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Skåne får bakläxa från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (Sin), som nu vill ha mer utförliga svar om polisens påstådda registrering av romer än vad den fick förra veckan.

Förra veckan kom Skånepolisens svar om de hårt kritiserade registren. Nämnden är inte nöjda med svaren.

– Skånepolisen har tidigare sagt till oss att uppgiftssamlingen kring resande endast består av romer eller ingifta till romer. När man läser de här svaren får man inte alls det intrycket utan nu säger de att uppgiftssamlingen inte alls bygger på etnicitet, säger nämndens ordförande Sigurd Heuman.

Polisens romregister

Han vill nu ha ett tydligt svar på om den första uppgiftssamlingen, som enligt polisen upprättades för att kartlägga en konflikt kring romer i Staffanstorp, bara bestod av romer och vilken brottslighet polisen ville bekämpa med hjälp av kartläggningen.

– Det ska framgå vad det är för brottslighet som ska bekämpas och undersökas. Det framgår inte riktigt, det är svårt att förstå hur detta hänger ihop, säger Heuman.

Polisens informationsdirektör Lars Förstell ifrågasatte Sins uppgifter om att registret bestod enbart av romer och ingifta, men Heuman är säker på att detta var svaret nämnden fick från polisen.

– Och då vill jag säga att Förstell var den som från början sade att det inte fanns något

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet