Valborgsfirandet i Lund Foto: Bernard Mikulic

Polisen förbereder sig inför valborgskvällen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kommer att öka sin bemanning under valborgskvällen. I region Syd har polisen intagit stabsläge, vilket innebär att de är beredda om det skulle bli en stökig afton.

– Det är en stor händelse vid valborg och vi intar stabläget för att inte bli överraskade. Det är mycket folk ute i rörelse och ett bra tillfälle för polisen att visa sig för allmänheten, säger Åsa Emanuelsson presstalesperson vid Polisen.

Vare sig firandet blir stökigt eller lugnt så är det viktigt för polisen att finnas ute på de platser där det är mycket folk.

– Man kan prata med oss, knyta kontakter och det är ett ypperligt tillfälle att ge en god bild av vårt arbete. Visa att vi finns till hands och vara där om det händer någonting, säger hon.

Volontärer hjälper till

Staben utgår från polisens ledningscentral i Malmö och det är därifrån som polisens personal organiseras i hela sydregionen.

– Vi har ganska många volontärer ute också. Jag tror det är ett 30-tal. Främst i Lund eftersom det väntas upp emot 30 000 besökare i stadsparken i Lund. Vi vet ju av tradition att mycket folk samlas där, säger Åsa Emanuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.