Foto: TT/SVT

Polisen försvarar hästinsats vid demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer skadades när ridande poliser red in i en folkhop i Malmö. Polisen är missnöjd, men inte självkritisk.

Det var i samband nazistiska Svenskarnas partis torgmöte i Limhamn, Malmö som flera personer blev svårt skadade.

Polisen skulle göra gripanden och red in i en folkhop av människor som höll på att flytta sig under protesten mot Svenskarnas parti.

Tumult vid demonstration

– Det är svårt att vara nöjd när flera personer skadas. Det här en politisk manifestation och redan efter några minuter övergår det i våld. I folksamlingen använder man påkar mot polishästarna och kastar flaskor, smällare och bengaler, säger polisens pressinformatör Ewa-Gun Westford.

Splittra

Enligt Westford kunde inte polisen ha agerat annorlunda.

– Nej. Det här är vårt sätt att arbeta, att splittra en folkmassa med fordon och hästar.

Men hon vill inte uttala sig om polisen har gått onödigt hårt fram.

– Det kan se brutalt ut. Men vi har ett arbete att utföra och när situationen övergår i våldsamt upplopp så kan det te sig på det här sättet.

– Vi får titta på händelserna i efterhand innan vi kan utvärdera polisarbetet.

Sex personer greps, misstänkta för brott mot maskeringslagen och misshandel. Fem personer fördes med ambulans till sjukhus med svåra skador som de fick när polisen avancerade med hästar och bilar. En ung man skadades efter att ha blivit påkörd av en polisbil.

– Det var en olycka som hände och det är också något vi får titta på i efterhand, säger polisens pressinformatör Ewa-Gun Westford.

”Vi är chockade”

Flera demonstranter anklagar polisen för att ha använt övervåld.

– Vi är väldigt förvånade och chockade över polisens våldsupptrappning, säger Matilda Renkvist från organisationen Skåne mot rasism.

Hon kallar polisens insats för oproportionerlig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tumult vid demonstration

Mer i ämnet