Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kammaråklagare Kristina Amilon bekräftar att döda personen hittad i Bökeberg utanför Svedala i helgen är försvunna Malmökvinnan – nu ska dödsorsaken fastställas. Foto: Johan Nilsson/TT

Man erkänner att han dödat Malmökvinna

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren bekräftar nu att det var kvarlevorna efter en försvunnen Malmökvinna som hittades i skogen Bökeberg utanför Svedala i lördags. En man i 50-årsåldern är nu häktad för mord. Han erkänner att han orsakat hennes död, men bestrider ansvar för mord.

– Den kvinna som anmäldes saknad hittades avliden i Bökeberg i Svedala är den kvinna i 30-årsåldern som har varit försvunnen sedan 24 september, säger kammaråklagare Kristina Amilon.

Polisen har sökt kvinnan i 30-årsåldern från Malmö sedan ett par månader tillbaka. I helgen hittades en död person i Bökeberg men åklagare och polis ville inte då bekräfta att det rörde sig om den försvunna kvinnan, tills kroppen var identifierad.

– Under gårdagen blev identifieringen av den avlidne klar och i går kväll underrättades anhöriga om att kvinnan nu är identifierad, säger Kristina Amilon.

Tidigare sökt i närliggande område

Ett viktigt fynd i utredningen har varit en axelremsväska som tillhör den försvunna kvinnan och som hittades utanför Ystad. Kammaråklagare Kristina Amilon säger att det finns en förklaring till att väskan hittades där och kroppen utanför Svedala, men vill inte redogöra närmare för det.

Man häktad för mord

Den försvunna Malmökvinnan sågs senast 24 september i sällskap med en man hon tidigare haft en relation med. Kvinnan hade tidigare ansökt om kontaktförbud mot mannen, men begäran avslogs.

Mannen i 50-årsåldern greps dagen efter försvinnandet misstänkt för människorov – och han häktades kort efter. Han har hela tiden nekat till brott. Under eftermiddagen häktades alltså mannen om – nu misstänkt för mord.

Erkänner att ha orsakat död

När omhäktningsförhandlingen inleddes uppgav försvarsadvokaten Carl Hofvendahl att hans klient erkänner att han orsakat kvinnans död, men att han nekar till anklagelsen om mord. I övrigt vill han inte lämna några detaljer.

– För närvarande är det för tidigt att utveckla vad i detta har bestått och vad det är som de facto har hänt, säger Carl Hofvendahl efter förhandlingen.

Nya förhör väntar med bland annat den misstänkte, men framför allt inväntas ett utlåtande från rättsmedicin om dödsorsaken och om det går att slå fast när kvinnan dödades.

– Den misstänkte har utvecklat vad det är som har hänt, men jag kommer inte gå in på några detaljer. Men vi har en ganska klar bild för oss hur det hela har gått till, säger åklagaren Kristina Amilon.

Kvinnan hittades efter nya sökningar runt Yddingesjön och Bökeberg, norr om Svedala:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen spärrade av ett stort område runt Yddingesjön. Foto: Ninni Mikael/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer