Polisen höll pressträff i Malmö och informerade om operation ”Rimfrost”. Från vänster: Stefan Hector, nationell kommenderingschef och Stefan Sintéus, regional kommenderingschef. Foto: TT

Operation ”Rimfrost”: Tre efterlysta personer har frihetsberövats

Uppdaterad
Publicerad

Polisen presenterar en lägesuppdatering kring arbetet med operation ”Rimfrost” i Malmö.

”Rimfrost” är en polisinsats som ska få bort de kriminella från gatan. Den drogs igång den 10 november, och målet är att på sikt få bukt med gängvåldet och framför allt att stoppa skjutningarna och sprängdåden. Satsningen är nationell där polisen kraftsamlar i olika polisdistrikt.

– Skjutningar och sprängningar är ett nationellt problem. De sker kanske i ett område, men berör hela riket. Det grips människor i andra områden som är verksamma i region Syd, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef under en presskonferens i Malmö.

– Vi kan inte säga att vi kommer lösa alla problem på så många månader utan det är ett komplext problem. Insatsen kan vara fyra, sex eller tolv månader, säger Stefan Hector.

Tillslag mot ”springpojkar”

– Vi jobbar hårt med två olika paket, ett med utredningar i Region Syd och ett med trygghetsåtgärder där Malmöborna ska känna sig tryggare, säger Stefan Sintéus, regional kommenderingschef.

Enligt honom har polisen jobbat hårt mot ”springpojkar”. Tillsammans har beslag gjorts som motsvarar över ett kilo cannabis, 2500 narkotikaklassade tabletter, tre pistoler, ett hagelgevär och sex övriga vapen.

– Ett antal personer har frihetsberövats, bland annat tre efterlysta personer, säger Stefan Sintéus.

Vill fånga unga tidigt

Polisen samarbetar med Malmö Stad för att fånga upp kriminella i ung ålder.

– Vi ser att yngre personer riskerar att bli kriminella, säger han.

Är du nöjd med insatsen av ”Rimfrost” hittills?

– Än så länge är jag nöjd med effekterna vi har sett. Vi har även fått uppskattning från Malmöborna, om att vi syns på gatorna, säger Stefan Sintéus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.