Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisens demokrati- och hatbrottgrupp anordnar polisens deltagande på Pridefestivalen i Malmö. Foto: SVT/TT

Så laddar polisen inför Malmö Pride

Publicerad

Malmöpolisen laddar inför årets prideparad som går av stapeln nästa vecka.
– Det är viktigt att vi är med och visar att vi prioriterar allas lika värde och står upp för alla minoriteter, säger Terese Lago, utredare i demokrati- och hatbrottsgruppen.

På torsdag inleds Malmö Pride, som pågår mellan 18-21 juli. Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp anordnar polisens deltagande på festivalen där de bland annat kommer föreläsa och finnas på plats på Gustav Adolfs torg på fredagen samt delta i prideparaden på lördagen.

– Vår grupp jobbar just med hatbrott och vi vill medverka för att visa vårt deltagande, att vi prioriterar hatbrott och värnar om alla likas värde, säger Terese Lago.

Finns det personer inom myndigheten som inte tycker att polisen ska vara med?

– Det har blivit fler poliser med i paraden för varje år. Min uppfattning är att fler och fler inser att det här är en viktig sak. Det handlar om vår värdegrund i grund och botten, säger Terese Lago.

Nya polisutbildningen deltar

Enligt polisen var det rekordmånga poliser som deltog i pridetåget i Malmö förra året, cirka 200 poliser var med. I år kommer även studenter och lärare från den nystartade polisutbildningen i Malmö officiellt att delta.

Föreståndaren för polisprogrammet i Malmö, Caroline Mellgren, berättar att de går i paraden av tre anledningar.

– Vi går i paraden för att stå upp för allas lika värde, för att visa att polisutbildning och polisyrket är för alla oavsett sexuell läggning och för att visa att vi tar frågor om hatbrott på allvar. Vi utbildar våra studenter inom detta område så att de kan bidra till att förbättra polisens arbetssätt genom bättre bemötande av utsatta och bättre utredningar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer