Foto: Janerik Henriksson/TT

Polisen varnar för cyklande tjuvar – stjäl från cyklister

Publicerad

Sedan slutet av augusti i år har ett stort antal anmälningar inkommit till polisen om stölder från cyklande personer. Det handlar främst om väskor som rycks från pakethållaren under färden.

Tjuven cyklar upp jämsides med en annan cyklande person och rycker åt sig cyklistens väska. Så beskriver polisen tjuvarnas senaste tillvägagångssätt.

I något fall har tjuven färdats på moped.

– Vi försöker hela tiden ligga i framkant och förhindra nya brott. Men tjuvarna hittar hela tiden på nya sätt för att komma åt det de vill ha. Visst är det här fräckt. Det kan ju dessutom hända en olycka, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till SVT Nyheter Skåne på söndagen.

I rusningstrafiken

Bara de senaste dagarna har polisen fått in tiotals anmälningar om cyklande tjuvar.

Stölderna sker framför allt under morgon- och eftermiddagsrusningen och främst i Malmös centrala delar.

Flera av stölderna har skett på Södervärn, i Västra Hamnen och i området kring Triangeln.

Det är oklart om det rör sig om en eller flera gärningsmän som agerar enligt detta modus. Uppgifterna om signalement är vaga och polisen efterlyser tips från allmänheten.

Ha inget på pakethållaren

Polisen uppmanar Malmös cyklister att undvika transportera sina handväskor eller datorväskor på pakethållaren.

– Det viktiga är att vara vaksam på det här när man cyklar. Sedan är det, så klart, svårt att ha ögon i nacken, men man kan undvika att ha sin väska på pakethållaren, säger Rickard Lundqvist.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i samband med stölderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer