– Vi bedömer att den planerade manifestationen inte kan genomföras på ett säkert sätt, berättar Mattias Sigfridsson, tf chef för Polisområde Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen nekar tillstånd för islamkritisk manifestation i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella gatukonstnären Dan Park har sökt polistillstånd för en demonstration mot islam på fredag. Nu har polisen valt att neka tillståndet för sammankomsten eftersom de ser en risk för säkerheten.

På onsdagseftermiddagen gick polisen ut med beskedet att de har valt att neka tillstånd för den sammankomst som var planerad till fredag.

Manifestationen har initierats av gatukonstnären Dan Park, som tidigare har dömts för hets mot folkgrupp. Syftet med manifestationen var att protestera mot islam, bland annat genom en koranbränning. Även Rasmus Paludan, partiledare för det högerextrema danska partiet Stram kurs, skulle medverka.

”Risk för ordning och säkerhet”

Anledningen att manifestationen nekas är, enligt polisen, att den medför en risk för ordning och säkerhet.

– När det gäller den här manifestationen har vi kommit fram till att den inte går att genomföra på ett tryggt och säkert sätt, därför nekar vi tillstånd till manifestationen, säger Mattias Sigfridsson, tf chef för polisområde Malmö.

Vill inte specificera riskerna

Vad ser ni för risker framför er?

– Det är vår totala samlade bedömning kring deltagarna, arrangörerna, medborgarna, men också platsen runtomkring, säger Mattias Sigfridsson.

Det har talats om att det har riktats mordhot mot arrangören. Kan du kommentera det?

– Jag vill inte gå närmare in på vilken typ av risker vi ser.

Vad händer om manifestationen genomförs utan tillstånd?

– En demonstration som har nekats tillstånd och hålls i strid mot det, kommer vi att upplösa enligt ordningslagen, säger Mattias Sigfridsson.

Kan överklagas

I en sms-konversation med SVT Nyheter Skåne skriver Dan Park att han kommer att överklaga polisens beslut. Enligt polisen är det möjligt att överklaga beslutet om manifestationen.

– Det var därför som vi var måna om att komma ut med beskedet så snabbt som möjligt, säger Calle Persson på polisens presstjänst.

På sociala medier har Rasmus Paludan skrivit att han kommer att bränna en koran någonstans i Skåne under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.