Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen om rånet i Södra Sandby: ”Helt exceptionellt” Foto: SVT

Polisen om rånet i Södra Sandby: ”Helt exceptionellt”

Uppdaterad
Publicerad
Polisen har inte gripit någon efter gårdagens rån där en grupp på tio ungdomar rånades under knivhot. Kvällen innan skedde två liknande rån i Lund.
Idag är ungdomar utsatta för rån eftersom många bär på sig saker av högt värde som mobiltelefoner. Men enligt polisen är det ovanligt att ungdomar blir rånade.

Natten mot söndagen omringar ett antal personer en man och tvingar av honom mobiltelefon och jacka. En kort stund senare inträffar samma sak mot en annan person.

Dagen efter, under söndagskvällen, rånades ett tiotal ungdomar i 15-17 års åldern samtidigt på mobiler, jackor och smycken i södra Sandby.

Ingen är gripen för rånet där ungdomarna radades upp utanför Killebäcksskolan och hotades med kniv av fyra maskerade gärningsmän. Enligt polisen är det en mycket ovanlig händelse.

Kan finnas samband

– Ungdomar bär idag ofta på dyra telefoner och många har också märkeskläder som kan uppfattas som värdefulla, men att bli rånad idag tillhör ovanligheterna och att en så här stor grupp rånas samtidigt är helt exceptionellt, säger Patrik Isacsson lokalpolisområdeschef Lund.

Att tre rån med liknande tillvägagångssätt skett under samma helg i Lundområdet är anmärkningsvärt.

– Vi tittar självklart på om det finns samband, absolut. Metoden och bytet har varit liknande men vi kan ännu inte säga om det finns några andra samband mellan händelserna i Lund och Södra Sandby, säger Patrik Isacsson.

Många oroliga

Idag har fritidsgården öppnat tidigare än vanligt. En psykolog finns på plats och områdespolisen ägnar dagen åt att prata med invånarna i Södra Sandby om det som hänt.

– Jag cyklar runt här i området och pratar med folk. Det är ett litet samhälle och många blir oroliga eftersom händelser som den här inträffar så sällan, berättar Magnus Björn Bentzen, lokalområdespolis i Södra Sandby som också betonar hur avgörande de vardagliga samtalen med invånarna kan vara.

Foto: SVT/Anna Gjöres

– Det händer att man får upplysningar som kan vara jätteviktiga för utredningen när man vardagspratar med folk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer