”En del utredningar blir liggande upp till tre år, säger polismästare Petra Stenkula. Foto: SVT

Polisen: ”Otrolig ökning av bedrägeribrott”

Publicerad

Under fredagen dömdes två män från Malmö till fängelse för grov penningtvätt. Bedrägeribrotten blir allt vanligare i södra Sverige.

– Just nu ser vi en otrolig ökning, säger Petra Stenkula, polismästare.

Varje vecka får polisen i region Syd in 500 nya anmälningar om bedrägeribrott. Ofta har bedragarna lurat till sig mycket stora  belopp på kort tid. Det kan handla om flera hundratusen kronor per dygn från ett stort antal målsägare. De två männen som dömdes till över två års fängelse på fredagen har sammanlagt hanterat 11 miljoner kronor.

Äldre utsatta

Ofta har bedragarna genom ”generösa” erbjudanden via e-post eller telefonsamtal lyckats kapa bank-id eller kontokortsnummer.  Äldre människor är särskilt utsatta, enligt Petra Stenkula.

– De kanske just har sålt ett hus och har pengar på kontot och är därför särskilt intressanta för kriminella.

Lämna aldrig ut kontonummer och knappa aldrig in ditt bank-id om du inte vet att du talar med din egen bank, manar polisen.

Just nu ligger mellan 5 000 och 6 000 bedrägeriärenden hos polisen i region Syd. Ett 80-tal utredare arbetar med fallen som ofta tar lång tid att reda ut. Målvakter används flitigt och det är svårt att få fram de verkliga huvudmännen.

– Så vi hinner inte med. En del utredningar blir liggande upp till tre år, säger Petra Stenkula.

Tillgång till vapen

Nätbedragare är ofta multikriminella och de är inte sällan involverade i annan brottslighet och har tillgång till vapen.

– De finns kopplingar mellan våldsbrottslighet och bedrägerier, säger Petra Stenkula. För de kriminella nätverken spelar det inte så stor roll om de handlar med narkotika eller med att lura människor via nätet.

De som drabbas av bedrägerierna kan förlora mycket pengar. Ibland ersätter bank och försäkringsbolag förlusten, och de kan också tilldömas skadestånd vid en eventuell rättegång.

– Men vi ser också människor som förlorat upp till en miljon. Det är mycket pengar för någon som kanske sparat i 60-70 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.