Polisen satsar nu på att lösa fler bedrägeribrott i Region Syd. Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Polisen satsar på att utreda bedrägerier

Publicerad

Polisen nyanställer 20 nya medarbetare på Bedrägerisektionen i Region Syd för att ta itu med det ökade antalet bedrägerier i regionen. Just nu pågår en rekrytering av förundersökningsledare och gruppchefer, både med polisiär- och civil bakgrund.

– Nu ökar vi vår förmåga att hjälpa fler medborgare som blivit utsatta för bedrägeribrott och försöker samtidigt att minska utredningstiderna, säger Carolina Adler, chef för Bedrägerisektionen i Region Syd, i ett pressmeddelande på måndagen.

Sektionen har sedan tidigare rekryterat ny personal men nu söks ytterligare cirka 20 nya utredare.

– Det här är en satsning för att stoppa alla slags bedrägerier. Det kan till exempel röra sig om så kallade ”wishing”-bedrägerier, där kriminella fiskar fram kort- och bankid-uppgifter genom telefonsamtal. Det kan också röra sig om bedrägerier mot myndigheter eller Blocket-begrägerier, säger Petra Stenkula, polismästare vid utredningsenheten Region Syd, till SVT.

En omprioritering

2018 anmäldes 251 768 bedrägeribrott i hela landet. Det är en ökning med hela 25 procent.

– Vi har gjort en omprioritering av de resurser vi redan har inom regionen. Vi har valt att förstärka arbetet mot bedrägerier samt mot våld i nära relationer och särskilt brottsutsatta, säger polismästare Petra Stenkula.

– Med fler medarbetare kan vi möta det ökade inflödet, men det möjliggör också att vi kan beta av äldre ärenden som inte blivit utredda än, säger Carolina Adler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer