Foto: Johan Dernelius / SVT

Polisen satsar på helikopter mot terror i syd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har köpt in två nya helikoptrar i sin satsning mot terrorism och en av dem hamnar i syd.

Polisen stärker sin förmåga att hantera terrorattacker och köper två nya helikoptrar. En av dem placeras i polisområde syd och tanken är att höja nationella insatsstyrkans insats- och transportförmåga men också för att kunna hjälpa kollegor utsatta för en attack.

– Vi kommer också kunna placera prickskyttar i helikoptrar som kan stödja polismän som är utsatta för en attack på ett mycket bättre sätt än vi har kunnat tidigare, berättar Mats Löfving, chef på polisens nationella operativa avdelning till Radio P4 Malmöhus.

Polismyndigheten har avsatt 400 miljoner för att, på regeringens uppdrag, stärka arbetet mot terrorism fram till år 2020. En satsning på regionerna, och innebär bland annat tillgång till förstärkningsvapen, skyddsutrustning och fordon.

Samtidigt pågår ytterligare en satsning på den Nationella insatsstyrkan. Rekryteringsprocessen pågår veckan ut och nu  kan inte bara de i de egna leden söka utan det rekryteras också från andra myndigheter vars arbetsuppgifter gränsar till polisiära uppdrag som till exempel från Försvarsmakten, Kustbevakningen eller tullen.

De som antas kommer också för första gången erbjudas en specialistpolisutbildning som tar hänsyn till förkunskaper, och som därmed kan anpassas efter verksamheten.

Målet är att den nationella insatsstyrkan i framtiden kommer att ha snabbare tillgång till helikoptrar som ger polisen större förmåga vid tidskritiska insatser i bland annat svårtillgängliga miljöer.

– Det här är avgörande satsningar som gör att polisen höjer sin förmåga ytterligare mot terrorism. Det är viktigt att vi är förberedda för att kunna bemöta detta, säger Mats Löfving på polisens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.