Mattias Sigfridsson, kommenderingschef hos polisen. Foto: SVT/TT

Polisen: ”Det fanns krafter som ville skapa konfrontation”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens manifestation som arrangerades av Black Lives Matter-rörelsen har totalt två polisanmälningar gjorts. Det handlar om brott mot ordningslagen och en anmälan om skadegörelse genom klotter. När deltagarna lämnade mötesplatsen vid Ribersborg fortsatte ett manifestationståg in mot centrum.

– En anmälning har gjorts gällande brott mot ordningslagen, säger Ewa-Gun Westford presstalesperson Region Syd.

Trots att det finns en lag om maskeringsförbud har polisen inte upprättat någon anmälan då deltagarna som använde skyddsmask inte uppfattades som hotfulla.

– Jag är stolt över poliserna som inte lät sig provoceras trots att det fanns krafter som ville skapa konfrontation. Vi valde en kommunikativ metod och försökte få deltagarna att lämna platsen frivilligt, säger Mattias Sigfridsson.

I närheten av Stortorget strax innan klockan 20 gjordes ett uppehåll. Eftersom det inte fanns något formellt tillstånd att samlas där har en anmälan gjorts om brott mot ordningslagen.

Det finns ingen misstänkt i nuläget och anmälan är i ett utredningsärende. Enligt polisen bestod manifestationståget av flera hundra personer och följdes av båda drönare och helikopter.

– Det har även kommit in en anmälan om klotter, säger Ewa-Gun Westford.

Manifestationståget ska ha rört sig omkring nio kilometer och slutligen blockerats utanför Rättscentrum.

– Det blev ett robust stopp då Rättscentrum är en skyddad plats, säger Ewa- Gun Westford.

”En lyckad insats”

Från polisens sida tog det lång tid att upplösa manifestationen. Vid 23-tiden fanns ett fåtal personer kvar på Möllevångstorget. Polisen avslutade då insatsen, efter att ha bedömt att stämningen var lugn.

– Polisinsatsen lyckades bra. Vi ville undvika all form av våld och har använt oss av dialog och uthållighet, säger Ewa-Gun Westford.

Manifestationen vid Ribersborg fick tillstånd med hänvisning till yttrandefriheten som är grundlag.

– Det fanns ingen juridisk möjlighet att stoppa manifestationen, säger Ewa-Gun Westford.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.