Foto: TT

Polisen: ”Vi är rädda att tredje man ska skadas”

Uppdaterad
Publicerad

En av de fyra personer som skadades i gårdagens skottlossning i Malmö har dött av sina skador. – Han har avlidit av de omfattande skador han fått, säger Andy Roberts, chef för underrättelsesektionen vid polisområde Malmö, till SVT.

Brottsrubriceringen i utredningen har därför ändrats till mord.

Dagen efter skottlossningen arbetar polisen i området där söndagskvällens skottlossning inträffade, bland annat med att knacka dörr för att tala med personer som sett eller hört något.

Men det är inte enkelt att få vittnen att träda fram, säger Claes-Arne Hermansson, kommissarie.

– Det är svårt att få folk att prata. Grannar är rädda att berätta.

Samtidigt arbetar polisen med att kartlägga de skadade männen, som är i 20-årsåldern. Ett par av dem beskrivs som ”kända av polisen” men på vilket sätt vill  Claes-Arne Hermansson inte gå in på i detalj.

– Nyckeln är att få rätt uppgifter från den här världen, säger Claes-Arne Hermansson.

Polisen kvar på sjukhuset

En av de skadade har kunnat lämna sjukhuset. Två vårdas fortfarande, en av dem med livshotande skador, uppgav polisen på måndagsmorgonen då de fortfarande bevakade sjukhuset i Lund där han vårdas.

Även andra personer som befann sig på platsen var nära att träffas av skott i går. Samiuddin Ahmadis lägenhet besköts med tre skott  och har berättat för SVT Nyheter Skåne hur en av kulorna var tio centimeter från hans sons huvud.

– Vi ser oerhört allvarligt på att det här händer, att man inte tänker på att andra kan bli skadade.  Vi är hela tiden rädda att tredje man ska skadas av en förlupen kula.

Undersöker kopplingar

Polisen säger att de ännu inte vet om det finns någon koppling mellan skottlossningen och andra händelser i Malmö under den senaste tiden, men att det är en av de saker man nu undersöker.

Andy Roberts, chef för polisens underrättelsesektion, säger att malmöpolisen under den senaste tiden arbetat offensivt mot den kriminella miljön i staden och att det kan leda till efterverkningar.

– Rubbas maktbalansen i den under världen kan det leda fram till nya uppgörelser.

Är söndagens händelse ett tecken på en upptrappning av våldet?

– Det är för tidigt att säga något om det än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer