Foto: Arkiv/SVT

Polisen vill ha hjälp med olösta mord – här är tre av fallen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens publiceringar av olösta mord i södra Sverige har gett ett 20-tal tips. Nu går polisen ut med uppgifter om ännu fler gamla mordfall. I klippet ovan kan du höra mer om tre av de ouppklarade fallen.

– Vi kommer att genomföra konkreta åtgärder efter några av tipsen, säger Bo Lundqvist, chef för polisens Kalla fallgrupp.

Det var i december som polisen publicerade bilder, namn och uppgifter om 15 ouppklarade mord på sin hemsida. Nu läggs ytterligare 15 fall ut, däribland mordet på sexårige Emil Rittbo efter ett bankrån i Hörby 1993 och mordet på Niklas Elmberg som hittades död intill väg 16 vid Fjelie 1991.

– Jag hoppas få in tips om alla morden. Vi har valt  ut de 15 fallen för att spridning både geografiskt och i tid, säger Bo Lundqvist, som säger att tips har kommit in i knappt tio av de fall som publicerades i december.

De mest intressanta tipsen handlar om mordet på Annelie Ojanen på Öland 1997. Hennes kropp har aldrig påträffats.

– Det är ett par olika personer som lämnat uppgifter om platser som kan vara av intresse. Vi ska göra eftersök, vi börjar med hundar, men det dröjer några veckor, säger Bo Lundqvist.

Polisen i region syd har 130 mord som hanteras som kalla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.