Polisens koordinator Glen Sjögren berättar om tisdagens Call in i projektet Sluta skjut. Foto: Johan Dernelius

Polisen: ”Även kriminella känner att det har gått för långt”

Uppdaterad
Publicerad

Det tredje gruppmötet i Malmösatsningen ”Sluta skjut” hölls dagar efter mordet på en femtonåring på Möllevången, ett mord som skakat många – även kriminella.

Antalet skjutningar och sprängdåd i Malmö har minskat men det är för tidigt att säga vilken inverkan mötena haft, säger polisen.

Mötet med personer från Malmös kriminella kretsar och polisen, Malmö stad, Kriminalvården och representanter från lokalsamhället ägde rum på Stadion i Malmö på tisdagen. Tolv personer som finns inom Frivården hade kallats, åtta dök upp.

Det var det tredje gruppmötet, så kallat call in, sedan ”Sluta skjut” startade förra hösten och det var planerat sedan länge – men den senaste tidens våldsdåd gjorde det än mer aktuellt.

Våldet i Malmö

– Alla tycker att det är riktigt illa. Man kan fråga sig vad en 15-åring har gjort för att dö. Allt fler personer känner att detta har gått för långt, även i den kriminella världen, säger Glen Sjögren, polisens koordinator i ”Sluta skjut”.

– De vi kallar till mötet är inte ledande eller mest våldsdrivande, men det är grabbar som man vet att dom lyssnar man på. De ska föra budskapet vidare, säger han.

Glen Sjögren Foto: Johan Dernelius

Berättade om när skottskadade kommer till akuten

Först fick de inbjudna männen möta Lizet Vargas, undersköterska som jobbar som traumakoordinator på akuten i Malmö. Hon berättade hur det är att få in en person med skottskador. Därefter gick männen till gruppmötet där en rad personer talade till dem.

En mamma som förlorat sin 25-årige son i sjukdom berättade om alla sörjande föräldrar hon möter på kyrkogården där många av de unga män som mördats i Malmö ligger begravda.

Lisette Vargas Foto: Johan Dernelius / SVT

Kan spridas till andra städer efter utvärderingen

Utöver de tre gruppmöten har ett 30-tal enskilda besök hos kriminella gjorts. Antalet skjutningar och sprängdåd har minskat, men polisen menar att det är för tidigt att säga om det är kopplat till projektet som utvärderas nästa år.

Med på mötet i går fanns även ett 60-tal personer från civilsamhället – till exempel föreningar, idrottsklubbar, religiösa samfund – som deltog för att kunna berätta om hur de kan hjälpa den som vill lämna den kriminella världen.

Hör några av mötets deltagare berätta i klippet ovan.

Representanter från bland annat polisen berättade hur projektet ”Sluta skjut” går. Foto: SVT/Johan Dernelius

Polisens statistik över det grova våldet

Skottlossningar i Malmö:

2017:

42 personer – 7 dog och 35 skadades.

23 gånger sköts det utan att någon skadades.

2018:

26 personer – 12 dog och 14 skadades.

23 gånger sköts det utan att någon skadades.

2019 (fram till 13 november):

18 personer – 5 dog och 13 skadades.

12 skjutningar utan skador hittills i år.

Sprängningar i Malmö:

2017: 58 stycken.

2018: 45 stycken.

2019 (fram till 13 november): 29 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet