Fiasko för polisens mångfaldsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet efter Malmöpolisens skandaler om rasistiska uttalanden, startades 2009 det så kallade Vis-projektet. 25 personer med utländsk bakgrund togs in i organisationen. Tanken var att de skulle bidra med både kulturell och språklig kompetens.

– Vi behöver poliser från olika kulturer. Jag tyckte det var ett spännande projekt på alla sätt och vis, säger Stefan Sintéus, polismästare.

Syftet var att få in personer med utländsk bakgrund i polisorganisationen. Men deltagarna möttes av kyla och fördomar i polishuset i Malmö.

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen

– Det var ingen lätt uppgift. Vissa av de projektanställda upplevde att man blev ifrågasatt – personal inom polisen ifrågasatte vad man gjorde där, säger Nancy Mashoun, som var en av deltagarna.

Möttes av fördomar

Deltagarna hamnade på olika ställen i polishuset, och fick arbeta med civila uppgifter. En utvärdering som genomfördes av Högskolan i Kristianstad visar att en majoritet av deltagarna var positiva till projektet, även om de möttes av fördomar och ifrågasättanden.

En deltagare skriver ”Många har fastnat i det gamla och har svårt att acceptera invandrare inom polismyndigheten”. En annan deltagare skriver så här: ”En blev tillfrågad varför hon tränar i träningslokalen. En annan FU-ledare tycker detta projekt är ett SFI-projekt”.

I utvärderingen framgår ett en tiondel av de tillfrågade polisanställda ”genomgående är mycket negativa och kritiska till mångfaldsfrågor i allmänhet och projektet i synnerhet”.

– Det är faktiskt inte otänkbart, att det fanns synpunkter från våra anställda kring Vis-projektet, säger Stefan Sintéus.

Ingen blev polis

Nästan alla de 25 deltagarna drömde om en framtid inom polisen. Sex år efteråt är bara elva kvar inom myndigheten som civilanställda. Ingen av dem blev polis.

Stefan Sintéus menar att projektet ändå var lyckat och att mycket har hänt sedan dess.

– Polisen har utvecklats väsentligt sedan 2009. Vi har haft många tillfällen att ifrågasätta våra värdegrunder. Det pågår ett ständigt arbete med dessa frågor. Hade det varit i dag så tror jag att deltagarna hade fått ett annat bemötande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen

Mer i ämnet