Foto: Andreas Hillergren/TT

Polisoperatör åtalad för dubbla tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som tidigare arbetade på polisens ledningscentral i Malmö åtalas för två fall av tjänstefel.

I juni i år sköts en äldre kvinna i Skåne ihjäl av sin man. Under mordkvällen ringde en av kvinnans släktingar till polisens ledningscentral och berättade att kvinnans make uppträdde hotfullt. Operatören svarade då att kvinnan själv var tvungen att ringa ledningscentralen, skriver Kvällsposten.

Kort därefter mördades kvinnan. I augusti åtalades operatören för tjänstefel.

I november fick samma larmoperatör ett samtal från en man som befann sig på tjänsteresa. Han hade blivit uppringd av sin sambo som sett hur okända personer var i färd med att ta sig in på parets villatomt i Ystad.

Återigen ifrågasatte operatören varför inte den utsatta personen i stället ringde ledningscentralen på egen hand. Sedan avslutade operatören samtalet.

Även i detta fall åtalas operatören, som inte längre jobbar på ledningscentralen, för tjänstefel. Operatören nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.